torsdag 17 april 2014

30 DAGAR KVAR...

Påskens har anlänt och jag undrar var kommer namnet skärtorsdag ifrån?

Jo, Svenska kyrkan beskriver skärtorsdagen som följer: Temat på skärtorsdagens gudstjänst är "Det nya förbundet". Den liturgiska färgen är vit och det betyder att textilierna på predikstol, altare och prästens kläder är vita.


Altaret dekoreras med vita och röda blommor och sex ljus. Denna dag firar kristendomen att Jesus instiftade nattvarden då han den natten firade den judiska påskmåltiden tillsammans med sina lärjungar.

Namnet, skärtorsdagen, kommer av att Jesus tvättade lärjungarnas fötter före måltiden. Skär betyder ren! Så för er som trodde att det hade med att skiva något (skära) eller färgen rosa eller ett skär,(landområde), en mindre ö, ofta endast en klippa i havet, så vet ni nu att så är inte fallet.


Dock har jag lagt märket till att färgen rosa har kommit att bli en påskfärg i konkurrent till det traditionella gula och gröna eller kanske ett komplement till dessa. Påskris med olikfärgarde fjädrar pyntar våra bord och även det kan man ju lura på varför?

Jo, det sägs att påskriset härstammar från fastlagsriset som förekom i en gammal sed från 1600-talet som innebar att man risade varandra, det vill säga att husfadern piskade familjemedlemmarna med riset, på Långfredagens morgon. Det skulle vara en symbolisk påminnelse om Jesu lidande. Risningen har även påståtts vara livsbefrämjande och lyckobringande.

Risandet övergick under 1700-talet i en lek där barnen piskade sina föräldrar på morgonen och där sjusovarna utsattes för risbastu. Alltså likt den finska bastutraditionen.


Från 1700-talet slut skulle fastlagsriset även vara dekorativt och var ofta utsmyckat med färgglada band, pappersblommor och annat pynt. Ibland försågs det även med färgade pappersremsor innehållande rim.

Påskfjädrarna kom dock inte till förrän under 1800-talets mitt, och blev vanligt förekommande först på 1930-talet.


Med denna kunskap hämtad från wikipedia, vill jag önska er alla en Glad Påsk, med sången Yellow av Coldplay. Det var det påskigaste jag kom på.

På tal på Jesus och påsk och allt det där, kan jag rekomedera Passionsspelen på Kungstorget i Uddevalla i morgon och på lördag. Läs mer om det här på Uddevalla.com.

För er som längtar efter skärgårdsbåtarnas premiärtur kan jag meddela att det är idag 30 dagar kvar till m/s Sunningen startar sin helgtrafik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se