måndag 8 september 2014

OLOF STRÖMSTEIRNA KÖPTE LYSEKILFörra veckans dröm vad jag skulle kunnat lägga 2 miljoner på, om man råka ha det till övers, skulle denna veckan lätt kunna hamnat i Lysekil. Nu säljs ett av de vackraste husen i byn, vill jag påstå.
 
Denna villan på Rosviksgatan mitt i Södra Hamnen med kunglig glans, enligt tidningen Bohusläningen. Där kan man läsa följande: 
"Den tidigare prästgården på Rosviksgatan, ställdes ut som ett exempel på svensk trävilla, på världsutställningen i Paris 1889.  Sedan monterades det ner och byggdes upp i Lysekil igen. Den nye ägaren blev professorn och badintendenten Anders Wide som efterträdde Carl Curman. Och det hålls inte för osannolikt att Oscar den II, kan ha övernattat här. Villan är på 288 kvadratmeter, med en biarea på 70 kvm, den övertogs av Lysekils pastorat 1914, och användes fram till 1998 som prästbostad. Och nu har Bjurfors i uppdrag att sälja."
 


En riktigt drömvilla för en redare måste jag påstå. Tänk att sitta på balkongen och blicka ut över Gullmarsfjorden när m/s Byfjorden och andra bohuslänska skärgårdsbåtar tuffar förbi vår, sommar och höst.


Eller så är det en riktig författarbostad. Vilken romanförfattare skulle inte kunna tänka sig en lummig, hyfsat mysig trädgård, som den på husets baksida, med en vindbrygga ut till.....
....att sitt i och fantisera sig bort eller ägna sig åt att skriva rena faktaböcker som badintendenten Anders Wide gjorde i 1900-talets början.
Han skrev bl a dessa böckerna:
  • Upplysningar för badgäster i Lysekil

  • Handbok i medicinsk gymnastik

Vill man läsa mer om Lysekils historia kan man göra det på Sällskapet Strömstiernas, uppkallat efter
 Lysekils första "ägare": Olof Knape Strömstierna (1664-1730) född på Käringön.

Ja, si världen är allt bra liten ibland....och med den filosofiska sanningen tänker jag spela en fantastisk låt om livet i den här världen nu när det slutat regna och tillönska alla trogna läsare en skön måndag. Det tänker jag ha!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentarBlogg listad på Bloggtoppen.se