lördag 20 augusti 2011

LYSANDE TIDER

Uddevallalykta

Tänker på det jag avsluta inlägget med igår: att vara rädd om. Det måste vi i första hand vara om oss själva och om varandra men ibland även om ting.

Detta har man varit om gatlyktorna på både Jakob Trahnsgatan och Stora Hellevigsgatan.

Svarta kraftiga lyktstolpar i gjutjärn, med Uddevalla stolt ingjutet i den raka delen under lyktglaset! Snyggt tycker jag!
Inte för att jag har rätt att dömma vad som är snyggt eller fult, rätt eller fel, snabbt eller långsamt, klokt eller galet, modigt eller fegt. Men just i detta fallet känns designen av dagens gatlyktor så mycket fegare än de från förr.


Så jämför man Uddevallalyktorna och den som står vid entréen till vårt rederikontor i Södra Hamnen..........mot dagens modernare gatlyktor, så kan man ju lura på om det har med mod att sticka ut att göra eller att välja det som är mest praktiskt och lätt att byta ut. Det är, tråkigt nog, ofta vi gör val av det slaget i livet.Jag är glad att ledningen i Skärgårdsbåtarnas styrelse inte valt den vägen, utan har vågat att satsa på våra fina gamla skärgårdsbåtar trots att reservdelar kan vara trixiga att finna och glasrutor, plåtar, räckverk och andra detaljer kunde varit lättare att byta ut om de funnits fler av samma sort.

Men det är ju här som charmen och trivseln i en stad kommer in, att de är finns gatlyktor och skärgårdsbåtar kvar från 1800-talet att veta om, vara stolt över och visa upp, för dem som ännu ej funnit dem!

//LindaP.S: Tog båten m/s Sunningen till Gustafsberg häromdagen, för en promenad längs Strandpromenaden in till stan och fann glädjande dessa gatlyktor i viken vid Sörkullen. Nya fast i en tilltalande mjuk design som passade in i miljön må jag säga!

1 kommentar:

  1. Jag har också tittat på gatubelysning mycket och kommit fram till att den är som bäst när man inte ser den! Det vill säga, när man bara ser ljuset och inte lyktan.
    Vi antog en belysningsplan för centrum härom dagen i tekniska nämnden, som nu ska diskuteras vidare med andra berörda (fastighetsägare, butiksägare m fl) Jag tror att det skulle vara bra om vi fick en gemensam syn av vad vi vill lyfta fram i centrum. Kanske har vi rent av för mycket belysning?

    Bra och tänkvärt blogginlägg!

    SvaraRaderaBlogg listad på Bloggtoppen.se