Foto: Pixgallery |
Blev igår påmind om lykttändare, ett yrke som funnits men försvunnit. Lykttändarna gick varje kväll under hela 1700-talet, runt på stadens gator i skymningen och tände varenda gatlykta med en fackelstång.
Han hade med sig en mindre stege, och klättrade med sin egen ljuslåga upp till de lampor som skulle tändas i hans distrikt. Han skulle också se till att lyktglasen inte sotat igen. Om morgonen gick han samma promenad och för att släcka lyktorna.
Bassholmens gamla trankokerilokaler Foto: Simone Olofsson |
Många lyktor eldades med tranolja under denna perioden, inte bara i Bohuslän, Sverige utan i hela Europa. Tranoljan framställdes av sillrens och småsill. Under sillperioden på 1700-talet var det tätt mellan sillsalteri och trankokeri i Bohuslän. Det fanns bl a på min favorit ö, Bassholmen.
Sillen gav stora skatteintäkter till staten och stod ofta för ca 10% av landets årliga export. Trankokningen gav trots mindre mängder ofta lika stora exportinkomster som den salta sillen. Under 1700-talet stod Göteborg och Bohuslän för praktiskt taget hela landets export av tran och sill.
Oj, oj jag blev vansinnigt sugen på sill...
så nu blir det ägg och sillmacka till frukost hemma hos redaren ihop med Jim Morrison och en passande låt om att tända lågor, "come on baby light my fire".
//Linda
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar