torsdag 18 augusti 2011

TOPPAD GIVMILDHET

Då gårdagen bloggande ägnades åt Baggarna, tillägnas denna dagen åt Kocharna. En av Kocharna vid namn Jöns lät uppföra villan Margetelund 1724, på dåvarande Villagatan, numera Lagerbergsgatan, och namngav det av kärlek?! efter sin fru Margareta. Det är ett av de få husen som klarade branden 1806.

Margertelund

Jöns drev ett framgångsrikt järnbruk och paret födde en son, Mikael. Han grundade Kampenhofs bomullsspinneri, och lät uppföra Kocha huset på Norra Hamngatan. Han blev även en mycket omtyckt borgmästare i staden och i "Glimtar ur Uddevalla stads historia" kan man läsa:

"Han förende ett aristokratiskt yttre med god utbildning och fin taleskonst och blev utan stridgheter samhällets "primus inter pares"(främste bland likasinnade)"

 Det kan vara kul att veta att det är genom Mickael Kochs försorg som vi har de vackra lindarna planerade längs Bäveån. Och kankse var det för att han absolut ville att hans föräldrarhem Margeretelund, ej skulle eldhärjas vid en ny stadsbrand?


Lindarna längs Bäveån

Idag finns i kvarteret Koch en gränd, som är uppkallad efter herr Koch. Här finner man mitt favoritcafé Coffee Roomer, butiken Livingroom, med presentartiklar, smycken och kläder.

En superbra butik om man vill köpa något till någon man tycker om. Ett par steg därifrån hittar man en fin blomsteraffär, Viola Blommor, där kan man toppa sin givmildhet genom att köpa en vacker bukett som bevis på sin omtanke, tacksamhet eller kärlek.

Höstastrar


Jag måste envist tycka så här:

MER KRYSSNINGAR MED SKÄRGÅRDSBÅT, BLOMMOR & KÄRLEK ÅT FOLKET!

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentarBlogg listad på Bloggtoppen.se