tisdag 25 oktober 2011

EN UDDA & OVANLIG UPPLEVELSE

Öppet landskap, obruten horisont, kala karga klippor, fysik aktivitet och historiska vibbar, blandat med måsskri. Det är Ramsviklandet, i Sotenäs, Bohuslän det!

Så här gott skriver Upplevelsebolaget om just detta stället: 'Det finns miljöer som känns mer exotiska än andra. Och det finns aktiviteter som kan göra dem ännu mer exotiska. För att de känns lite udda och ovanliga. Att trampa mountainbike på Bohusläns släta granitklippor är definitivt ett exempel på det.'

Foto: Upplevelsebolaget

Ramsviklandet delas av Sotekanalen som är en sprängd kanal och har funnits sedan 1935. Är sannerligen en fin resväg att ta till Bovallstrandstrand om man vill åka skärgårdsbåt eller annan båt dit.

Strax utanför Ramsviklandet ligger ön Tryggö. Här finns ett stort röse som går under namnet kung Trygges grav. Graven bedöms vara från äldre bronsåldern. Tryggve Olavsson blev kung över Ranrike (Bohuslän) på 900-talet e.Kr. efter att hans far, Olav Haraldsson, hade dödats av sin bror, Erik Blodyx. Tryggve sägs ha varit större och starkare än någon annan. Han var ofta på vikingafärd och härjade både på Irland och i Skottland.
Den islänska skalden Snorre Sturluson skrev på 1200-talet i sina Nordiska Kungasagor så här:


'Kung Gudröd seglade segelleden österut till Viken och sedan sände han bud till kung Tryggve att denne skulle komma honom till mötes och att de båda skulle fara i österled och härja över sommaren. Kung Tryggve for honom till mötes med en skuta. De möttes väster om Sotenäs vid Vägga. Men när de gick till rådsmötet sprang Gudröds män fram och dödade kung Tryggve och tolv män med honom. Han ligger där som nu heter Tryggverör.'

 //Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentarBlogg listad på Bloggtoppen.se