onsdag 26 oktober 2011

KARL BRAGD OM LIVET

Inte bara kungar har bragds om livet kring eller i havet kring, Tryggö och Soten. Jag tänker på Karl Stranne som blev surrad till rors, och glömdes bort när briggen Blue Bird af Hull förliste.
1872, utanför Hållö


"Det var 'Blue Bird' av Hull, det var 'Blue Bird',
en brigg som med sviktade stumpar stod på,
över Soten i snöstorm med nerisad rigg,
själva julafton sjuttiotvå."
Balladen om Blue Bird av Hull är en visa av Evert Taube, som handlar om ett segelfartygs förlisning vid Hållö fyr i närheten av Smögen. Ursprungligen publicerad denna visa 1929. Imperiet gjorde en fantastisk tolkning 1985.

Konstnären Franz Glatzls 'Hållö'

I verkligheten är visan troligen inspirerad av flera olika berättelser om skeppsförlisningar. Det fanns ett skepp Blue Bird som råkade illa ut i augustistormarna år 1871, men blev bärgad vid Tryggö. År 1872 var det svåra stormar i november och många båtar råkade illa ut, men det finns inga rapporter om förlista skepp på julafton 1872.

I visan är det "Gubben Stranne" som går ut i båt för att rädda de skeppsbrutna. Under ett par perioder 1917-18 bodde Evert Taube på Smögen, oftast som inneboende hos fiskaren Edouard Stranne. Det är sannolikt denne som har fått agera modell för visans "Gubben Stranne". Edouard Strannes hus finns kvar, och har idag adressen Evert Taubes väg 12 på Smögen.
Från Smögen går det åka skärgårdsbåt till Hållö, och på denna ö har mången par givit sitt hjärta till varandra. Då det är en populär plats för par med ringbytarlust.

Lust är ett lustigt ord egentligen, som kan uttrycka så skilda sinnesstämningar, beroende på vilka ord man väljer att bruka innan själva ordet LUST. Milsvid skillnad blir det mellan ingen lust och full med lust!

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentarBlogg listad på Bloggtoppen.se