måndag 21 november 2011

SYNDAFLODER OCH OLIVER

Idag är det exakt 40 dagar kvar på år 2011!


Siffran 40 får mig och tänka på Bibelns syndaflodsberättelse i Första Moseboken, där "Herren Gud såg att ondskan på jorden var stor". Så han med sin allsmäktighet ämnar därav förgöra hela mänskligheten som med undantag av Noa, hans hustru, hans tre söner och deras hustrur eftersom Noa var den enda rättfärdiga mannen.


Gud befaller Noa att bygga en ark med bestämda mått (150 meter lång, 25 meter bred, 15 meter hög). Noa beordras ta med sig sin familj ombord samt ett par av alla djur och fåglar som levde på jorden. Han säger till Noa att det skall regna i 40 dagar och nätter.Och det gör det minsann, vattnet stiger så att det täcker de högsta bergen. Allt liv på jorden utplånas, och därefter upphör skyfallen, (en liten miss i beräkningen gjorde han här dock för det höll i sig i 150 dagar =))

Men när vattnet väl börjar sjunka undan strandar arken på Araratbergen, där släpper Noa först ut en korp och sedan en duva för att se om vattnet hade sjunkit undan från marken. Duvan kom tillbaka med ett olivblad i näbben som ett tecken på att marken hade börjat visa sig. Noa, hans familj och djuren lämnade arken.


Det är från berättelsen om syndafloden som fredsduvan med olivkvisten härstammar.

Oliver kan man få smaka i Fredrik Sjöströms (kock på m/s Byfjorden) goda julsallad när man åker ett julbord till havs med Uddevallas största skärgårdsbåt.

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentarBlogg listad på Bloggtoppen.se