tisdag 20 december 2011

MAN MED STAKE


Lite nyfikenhet väcker kvartersnamn ibland må jag säga...så som Stake, som det kvarteret heter där gamla Telia huset ligger, det huset jag blogga om igår.


Vissa tänker säkert på ljusstake eller vevstake eller en grövre pinne i ett staket eller rent utav ett manligt könsorgan.


Så för er alla som nu undrar vad eller vem som kvarteret uppkallats efter, kan jag meddela, att det är namngivet efter Harald Stake, Bohusläns första guvernör och landshövding som levde 1598-1677.

Redan som 15-åring hade denna herr, Stake bestämt sig för den militära banan, han drog ut i fält och fick goda vitsord. Kung Gustav II Adolf skickade honom till Holland i augusti 1620 för att där utbilda sig militär.

Stake följde därefter med Gustav II Adolf på dennes krigståg, och räddade livet på kungen den 18 juli 1631 i det ryska kriget vid Burgstall. Denna bedrift knöt honom för alltid till kungens sida, så att han oavbrutet sedan följde Gustav II Adolf fram till dennes död. 1634 befordrades han av drottning Christina till överstelöjtnat och chef för Västgöta kavlleriregemente.Efter hemkomsten från det 30-åriga kriget deltog Harald Stake i striderna mot danskarna i Skåne och Bohuslän. 1645 ryckte han med sitt regemente norrut för att försvara Göteborg och försvarades Sverige mot danskarna vilket senare ledde till freden i Roskilde, där Bohuslän utropades som svensk provins. Han utsågs till Bohusläns guvenör 1658 och hans uppgift tillsammans med Rutger von Ascheberg, blev att försvenska och försvara provinsen - Bohuslän!
Harald Stakes sista stora strid var under den Gyldenlöwska fejden, då den danske ståthållaren i Norge general Gyldenlöwe, 1676 belägrade Bohus fästning. Efter den striden och efter att ha  varit länets hövding i 19 år avgick han 1677.

Han Harald Stake, var en tapper krigare och en dugande stadsman tillika landshövding för Bohuslän och riktig kämpe. En man med stake i, skulle man kunna säga, som fick ett helt kvarter (omgärdat av Trädgårdsgatan, Lagerbergsgatan, Kålgårdsbergsgatan och Kilbäcksgatan) i Uddevalla uppkallat efter sig.

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentarBlogg listad på Bloggtoppen.se