söndag 15 januari 2012

UNDVIK SOLLJUS OCH NJUT

Idag uppmärksammas "Tulpanens Dag" i ett flertal större städer i Sverige, där floristskolor finnes, där delar floristelever ut tulpaner till förbipasserande. Något att ta efter för även de städer som inte har floristskolor?



Det finns ca 6000 olika tulpansorter i världen, varav ca 400 sorter odlas i Sverige under säsongen, som varar från januari till april. Andelen av lokalodlade tulpaner ökar varje år. Vi svenskar är faktiskt "världsmästare" på att köpa tulpaner - ca 120 miljoner tulpaner pryder vi de svenska hemmen med varje år!

Här kommer ett tips hur man får mest glädje av sin bukett: Skär av ca 1 cm av stjälkarna med en vass kniv när emballaget fortfarande finns runt tulpanerna. De suger lättare upp vatten då. Sätt tulpanerna med sitt emballage i en ren vas som är väl fylld med friskt och kallt vatten och låt dem stå svalt och dra åt sig vattnet i ett par timmar. Ta sedan bort emballaget och arrangera tulpanerna. Tulpanerna håller sig fräscha länge om de placeras svalt. Undvik direkt solljus för längsta möjliga hållbarhet.


Tulpanens åldrande påskyndas av den etylengas som frukter utsöndrar. Placera därför inte tulpanerna vid sidan av ett fruktfat. Mina nyinköpta buntar råkar händelsevis stå nära äpplena här hemma, så det får bli äpplebåtar till mellanmål.

Det är det närmsta båt, denna redaren kommer idag!
God söndag på Er alla, trogna bloggläsare. Njut av dagen och förhoppningsvis en julfritthem nu, som någonstans pryds med krispiga, vackra tulpaner.

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se