lördag 18 februari 2012

DUMPAD ÄLSKARE

Idag firas namnsdagsbarnen Frida och Fritjof. Jag associerar dessa två namnen till två helt vilt olika genrar. Självklart kom jag att tänka på en fin skärgårdsbåt byggd 1897 som trafikerar Stockholms skärgård som bär namnet Frithiof.


Härligt med gamla båtar som blir rustade och får möjlighet att förbi en del av vårt kulturarv. Likt våra två skönheter här i Uddevalla, m/s Gustafsberg II och m/s Sunningen.

Skön var även den kvinnan jag kom att tänka på, vid namn Frida Kahlo. Och vid närmare eftertanke var det kanske inte sant, att det var helt vilt olika genrar på skärgårdsbåten Frithiof och konstnärinnan Frida Kahlo. Hon är ju också ett kulturarv kan man säga.



Denna karismatiska kvinna från Mexico som levde och verkade under 1900-talets första hälft. Kahlo är mest känd för sina självporträtt som på ett chockerande sätt speglade hur hon kände sig under olika perioder i livet. De är oftast i starka färger och inte förskönande. Hennes självporträtt hade ofta en speciellt allvarlig blick och ihopväxta ögonbryn.


Frida har kommit att först blivit dyrkad av feminister, sedan av modemänniskor, har hennes berömmelse ökat så lavinartat att hon i dag (58 år efter sin död) är lika känd för sin självutlämnande konst som för sin färgstarka och mycket profilerade uppenbarelse. Frida var gift med en annan känd konstnär, Diego Rivera. Han såg sin hustru som ett konstnärligt geni, men deras äktenskap lär ha kantats av otrohet från båda håll.
Fotografen Nickolas Muray tog en hel del fotografier på Fridas speciella stil. Han var Fridas älskare under en period, fast den affären tog slut när han ville gifta sig med henne sägs det, fast man ska väl inte tro på allt man hör om hur människor och ting dumpas?

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se