lördag 17 mars 2012

"PEEPING TOM"

Tänker på namnvalet på den där ena klädboutiqen jag nämnde igår. Godiva, funderar på om man ska lägga tonvikt på o:et så det liksom blir Goo Diva, som det ju lätt skulle kunna uttalas på Uddevallamål. Eller om det är i:et som ska få mest utrymme, Godiiiva, i båda fallen blir det ju fokus på diva, som i en framgångsrik kvinnlig artist eller sångerska. Men det ordet kan även användas i negativa sammanhang, då det menar att en diva är arrogant, manipulativ och krävande. Finns en del sådana tyvärr, och den manliga motsatsen måste väl vara 'buffel' ?


Det mest troliga är väl att namnet kommer från Lady Godiva, kvinnan som var gift med Leofric, earl av Mercia i England på 1000-talet. Leofric var en hårdhjärtad man som tog ut närmast astronomiska skatter av invånarna i Coventry. Enligt legenden om Godiva, bönföll hon sin man upprepade gånger om att han skulle sänka skatterna, men Leofric menade att det var lika omöjligt som att hon skulle rida naken genom stan.

Godiva tog honom på orden och red ut naken på en häst, endast skyld av sitt långa hår. Invånarna i Coventry hade emellertid fått veta vad som skulle ske och beordrades att stanna inomhus. Alla utom en skräddare lydde order, och för sitt tilltag straffades med blindhet av högre makter. Skräddaren blev känd som "Peeping Tom", vilket är det engelska ordet för smygtittare. Leofric stod vid sitt ord och sänkte skatterna.

Smygtittar gör kanske någon in genom fönstret till Kickan i boutiqen på Kålgårdsbergsgatan, men utan resultat att se något naket, för klädlös behöver man verkligen inte gå omkring där. Hon hjälper gärna till att finna din unika stil (om du är kvinna i alla fall). Här finns underbara kläder i spets, bomull, tyll, viscous, siden, sammet. På tal på sammet och Lady Godiva så kom jag att tänka på, Velvet Underground när de sjunger låten titeln "Lady Godiva's Operation".

//Linda

P.S: På tal på hästar så blir det inga fyrstolpingar av den arten på Bassholmen i sommar utan dessa ersätts med kor. Ifall det var någon av som satt och lurade på när hingstsläppet är i år. Sluta tänk på det och börja istället fundera på hur många dygn ni ska hyra hela det nyrenoverade gästhemmet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se