fredag 28 september 2012

MER ÄN VI VILL HA




Slöjan symboliserar brudens oskuld och enligt traditionen bärs den bara första gången man gifter sig. Runt slöjan finns många sägner, regn i brudslöjan har haft olika betydelse beroende på varifrån man kommer.


De flesta är nog överens om att det betyder tur och pengar. I Sörmland betydde det dock tårar i äktenskapet och i Värmland fattigdom.

Här i Bohuslän tycker jag definitivt att vi bestämmer att det betyder tur, så vi ju verkar berikats med mer än regn än vi vill ha. Fast idag skiner ju solen och det får mig att längta ut.





Ut till gröna ängar, betande kor och glittrande hav. Tänker så klart på ön Bassholmen. Då jag ju fullkomligt drunknat i bröllopsfantasier denna veckan kommer här en förnimmelse, om ett ljuvligt vårbröllop på ön med en rad tärnor kramandes stora buketter med brudslöja. Stora gamla träd i skir grönska som ihop med släkt och vänner lyssnar på brudparets äktenskapslöften som de avges på trappan in till Gästhemmet.



Bassholmen är redan idag en populär bröllopsö, och det första paret, som man känner till, vigdes där redan 1912. Det var Signe Christiansson, dotter till C.J Christiansson, som gifte sig där på trappan med Carl Grundén.


Foto: M Wennergård/Edmond Bäck.


Slöja ser man tydligt på fotot att hon bär och jag tycker mig se även en brudkrona. Tänk vilken kulturhistorisk skatt det skulle varit att få tag på den och sedan lånat ut den till de kvinnor som så önska vigas sig där på trappan precis som Signe gjorde för 100 år sedan.

Hmmm...
man kanske skulle införskaffa en vacker brudkrona och kalla den 'Signes krona' och 2112 kan någon få bära den och då tänka, den här brudkronan är väldigt väldigt unik och speciell och en relik på den kronan som den första kvinnan som vigdes på ön bar.

Eller kanske en nyproduktion som den här invid från Sandbergs.

Suck, va vackert. Jag blir helt kär i romantiken. Och här kommer en go´ fredagslåt av the Cure om just kärlek.

//Linda








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se