måndag 15 oktober 2012

IRONI, AUKTORITÄR, DEMOKRATI

Tänker på hur vårt svenska språk håller på att urholkas eller snarare ändras och berikas med nya ord, i takt med att samhället och tekniken utvecklas. Tänker på blogga, twittra, facebooka, maila, chatta, messa, lana m.f.

Det är kanske dags att göra en repris på det klassiska barnprogrammet från A till Ö, med en Hedvig och  ugglan Helge som kan förklara för oss vad dessa ord innebär och hur det ska nyttjas.

Grattis på namnsdagen Hedvig!


För visst var det ett oerhört charmigt sätt, att i alfabetisk ordning lära sig svåra ord som t ex. Annullera, auktoritär, allemansrätt, demokrati, demonstrera, distribuera, information, indoktrinera och ironi ....

För er som ej minns eller ej sett detta barnprogram från 70-talet, så hände det så här i korta drag, att i varje avsnitt kom Hedvig i kontakt med svåra ord som hon inte begrep sig på.






När hon ändå låtsas förstå eller inte förstå ordets betydelse alls blir hennes näsa mycket lång och den blir inte normal igen förrän hon förstår sig på ordets rätta betydelse. Det här är någonting Hedvig skäms för och försöker dölja detta när det sker. Den kloka Ugglan Helge kan såklart berätta för henne dess innebörd.

Fenomentet känner vi väl alla igen, att det finns ordmärkare och besserwissrar lite här och där och en hel hög med människor som slänger sig med ord det ej har kunskap om vad de innebär. Det finns även en rad människor som använder sig av ironi, utan att tänka på att det inte är alla som har förmåga att förstå om de skämtar eller menar allvar.



På ta på Ironi så har ju Alanis Morisette fattat grejen, lyssna här. Njut av en bra text och skön musik och var rädda om varandra!

//Linda




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se