tisdag 29 januari 2013

SKRAJ FÖR TOMMA RUM

Ralph Lauren
Tänker på det där med att bli utfryst och ignorerad av arbetskamrater, släkt, fd vänner och bekanta.

Måhända är det ej avsiktligt i många fall, utan för att alla har fullt upp med sitt och glömmer bort att tänka på sina medmänniskor genom att bara fråga en simpel fråga som:

Hur är läget eller bara ge en enkel komplimang typ: Fin skjorta du har idag, för att uppmärksamma att denna personen finns i dess omgivning.

I vissa fall dock kan det vara ett medvetet val, att välja bort någon, för att denna upplevs som ett hot.



Fast då bygger nog det på ren och skär rädsla eller okunskap hur man skall hantera denna människan för att den kanske påverkar ens handlingar eller humör av någon okänd anledning. Där väljer en stor skara att stänga bort, blockera och ignorera istället för att bejaka att det finns något här som gör att de känner sig skraja, och väljer att ej ta reda på varför.

Jag själv känner mig skraj att hela Uddevalla centrum ska stänga ner och avfolkas, nu när ännu fler vackra lokaler blir tomma inom kort. Syftar på Gamla Sparbankens lokaler där Hembergs Matthörna huserat i många, många år.


Foto: Bohusläns Museum


Huset ligger i hörnet av Kålgårdsbergsgatan och Norra Hamngatan i kvarteret Åberg, som troligtvis blivit uppkallat efter borgmästaren Anders Åberg (1789-1820), han var tydligen en lysande representant för det ämbetet och var med och startade Repslagarbanan i Uddevalla. Om det ej är efter honom, finns det ytterligare några mer eller mindre kända Åbergs som kan komma på tal i frågan:

Henric Åberg, ägare av huset på Lagerbergsgatan 25, var telekommisarie och skrev poesi på sin fritid bl a denna om branden 1806:

Sjuttonhundratjugofyra
voro blockhus ej så dyra
därför står Margeretelund
ännu fast på klippig grund
Stolta segel, gamla lindar
lämna skydd för västervindar,
visa ock med ärrig stam
huru elden dit gått fram.

En mer känd Åberg, blev Henrics son Gunnar. Han var konstnär och ett verk "Efter avslutad gudstjänst"av honom finns att skåda på Nationalmuseet och Bohusläns Museum.

På Bohusläns Museum finns även en lunchrestaurang: Kajkanten som serverar vällagad husmanskost av bra råvaror. Kan rekommenderas.

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se