måndag 4 februari 2013

OTÄCK SJUKDOM

Idag uppmärksammas Världscancer Dagen med föreläsningar om denna otäcka sjukdom, hur det är att bära den, hur det är att vara anhörig till någon som är sjuk i den och hur man kan försöka förebygga detta elände.

WCHR skriver följande rekomendationer:

1. Undvik att bli överviktig, behåll normal kroppsvikt hela livet. Läs mer på länken till höger, "När är man överviktig?"

2. Motionera regelbundet. Minst en halvtimmes fysisk aktivitet per dag, helst en timme.

3. Begränsa konsumtionen av energitäta livsmedel, det vill säga livsmedel som innehåller mycket socker och fett och lite fibrer. Undvik sötade drycker.

4. Ät huvudsakligen mat från växtriket. Ät minst 5 portioner frukt och grönsaker varje dag och rikligt med baljväxter och fulkornsprodukter. Dessa livsmedel är rika på fibrer, vitaminer och mineraler.



5. Begränsa intaget av rött kött (i rapporten definierat som kött från nöt, gris, lamm och get) till 500 gram (tillagad vikt) per vecka och undvik charkuteriprodukter. Läs mer på länkarna till höger.

6. Om du dricker alkohol, drick högst en mängd som motsvarar 2 små glas vin per dag om du är man och ett litet glas vin per dag om du är kvinna.

7. Begränsa konsumtionen av salt och salt mat till en mängd som motsvarar högst 6 gram salt per dag. Läs mer i "Råd om salt" på länken till höger.

8. Ät inte kosttillskott för att förebygga cancer. Studier visar på motstridiga resultat och i vissa studier har cancerrisken ökat när man ätit kosttillskott.

9. Ge enbart bröstmjölk under barnets sex första levnadsmånader. Detta skyddar mamman mot bröstcancer och förebygger övervikt och fetma hos barnet.

10. Personer som har haft och överlevt cancer bör också följa råden eftersom mycket tyder på att de skyddar mot canceråterfall.

Bilden ovan och tipsen får mig sugen på en god ratatouille, så det får det bli hemma i redarköket idag. Kanske t o m ska krypa upp i soffan och se den roliga filmen med samma namn, och njuta av att man kan och får det!

Trevlig kväll på er!

//Linda

1 kommentar:

  1. Ja en otäck sjukdom! min systerson blev bara 16 år. Har haft mer och mer funderingar det sista på att lägga om kosten till mindre kött och mer grönt. Tycker ofta att de som är vegetarianer verkar piggare...är de det eller är det inbillning?

    SvaraRadera



Blogg listad på Bloggtoppen.se