onsdag 9 oktober 2013

HEMLIGHETSMAKERI
Cafét som jag skrev om igår med namnet Knape, ska ju ska ligga i det gamla fina Sparbankshuset i hörnet Norra Hamngatan och Kålgårdsbergsgatan i kvarteret Åberg.


Det är ett pampigt och mycket vackert hus på både in och utsida tycker jag.


Man kan i en bok som heter "Namnen bakom kvarteren i Uddevalla" läsa att tomt nr 5: Uddevalla Sparbank år 1926 hyrde ut lokaler i detta hus till bl a: Uddevalla Erkända Sjukkassa och Uddevalla Begravningskassa.


Idag kan man finna dessa namn: Tempel Riddare Orden, Svenska Frimurar Orden, Psykoterapihuset, PRO Bohuslän, Personal Support på dörren som har adressen Kålgårdsbergsgatan 2.

Man kan ju inte låta bli att spekulera och undra vad de där Ordnarna håller på med egentligen. På nätet kan man läsa följande om Frimurare:

"Frimureri har rötter i 1600-talets England/Skottland och har till syfte att verka för mänsklighetens förbättring och förädling genom att främja ödmjukhet, tolerans och barmhärtighet samt att visa detta i ord och handling."

Vidare kan man läsa detta:

"Inträdeskraven till Svenska Frimurare Orden är att den sökande är en man, har en kristen bekännelse, är ostraffad och har ett gott anseende bland sina medmänniskor samt vara minst 21 år. 
Svenska Frimurare Ordens mål och syfte är helt öppna och finns i detalj redovisade i Ordens Allmänna Lagar. Även medlemskapet är offentligt. Det inre frimureriska arbetet i Orden, vilket bygger på olika ritualer och ceremonier, är dock inte offentligt."


Hmm...icke offentliga ritualer och hemlighetsmakeri får mig osökt att tänka på den där filmen "Eyes Wide Shut".

Ett maktspel fyllt med mystik, klädkoder, ansikten bakom masker. Fast det värsta är att det finns människor som bär osynliga masker och spelar sina riskfyllda spel i verkliga livet. Det händer på arbetsplatsen, i politiken, i vänkretsar och t o m i parrelationer.

Tänk att vissa kan få vakna upp en dag och inse detta:"Realizing that the one person who you told everything to,
was actually hiding everything from you"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentarBlogg listad på Bloggtoppen.se