torsdag 12 december 2013

ETT ISKALLT HAT

Grattis till alla med namnet Alexander idag. Namnet får mig att tänka på den storslagna långfilmen: Fanny och Alexander som skrevs och regisserades av Ingmar Bergman. Ett drama som har allt man kan tänka sig i känsloregistret. Alla minns vi väl de överdådiga julfirandet i filmens start?!


"Fanny och Alexander är en storslagen älskad klassiker och en hyllning till teatern och fantasin.

Familjen Ekdahl firar som vanligt en praktfull jul hemma hos farmor Helena. Året är 1907 och den färgsprakande och teatertokiga familjen planerar att sätta upp Hamlet på stadens teater.



Under en repetition faller sonen Oscar ihop. Hans liv går inte att rädda och tillvaron slås i spillror för hustrun Emilie och barnen Fanny och Alexander. Emilie gifter snart om sig med biskop Edvard Vergérus och flyttar tillsammans med barnen hem till honom. Biskopen är en mycket sträng styvfar och Alexander visar öppet sitt hat.

En isande kall replik jag minns väl från filmen är:

- Tror du att vi leker Alexander?
– Jag tror att biskopen hatar Alexander. Det är vad jag tror.


Emilie vill skiljas men Edvard vägrar. Familjen Ekdahl ­bestämmer sig för att ta saken i egna händer; Emilie och barnen måste räddas från biskopsgården."



Ja, och det är ju något som bara måste göras när man ser att barn far illa, reagera alltså och hjälpa till att få dem att må bra. Själv har jag gjort en liten hjälpande insats idag på IKEA, genom att skänka 10 kr till UNICEF.

Alla bäckar små...och förra året lyckades kunderna på de olika varuhusen runt om i världen skramla ihop 114 miljoner till världens barn.

Kör den gamla underbara Band Aid julsången för att påminna om att alla har inte julmat på sina tallrikar så här års: "Feed the World" !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se