tisdag 1 april 2014

FEST & SKOJ




Människor har i alla tider undrat varför man ska luras just den 1 april. Svaret är att därom tvistar de lärde. Det april­luras i de flesta länder världen över, men ingen vet med säkerhet varför. Så här förklarar Herman Lindqvist i Aftonbladet varför: 
 




"Det finns många teorier. En förklaring är att aprilskämtandet blev allmänt ­accepterat och en tradition som spreds i Europa med början i Frankrike i mitten av 1500-talet. Fram till dess firade fransmännen nyår den 1 april vid vårdagjämningen. Men 1564 flyttades den officiella firardagen till 1 januari i stället, något som många vägrade att acceptera. De fortsatte att fira den 1 april och blev därför ­hånade och skojade med.
 
I Frankrike och Italien ska barnen försöka placera en fisk av papper på ryggen på sina lärare och andra vuxna. Om det lyckas går personen sedan omkring som en ”poisson d’avril”, aprilfisk.
Att det just är en fisk kan hänga ihop med att det är fasta och man då bara får äta fisk, samtidigt som fastan och påsken skapar en stämning av karneval, fest och skoj. Dessutom är fiskarnas stjärnbild den sista för vintern, med april kommer våren.

Foto: Svt, Stormaktstiden
Frankrike blev ju sedemera en kulturell och politisk stormakt under 1600-talet då franska språket och kulturen spreds till de styrande klasserna över hela Europa. Kanske är det därför som de första aprilskämten nämns i Sverige från mitten av 1600-talet, då Frankrike började bli à la mode och det blev nödvändigt för adelsmän att göra en bildningsresa till Frankrike. När de kom hem igen hade de med sig inte bara kunskaper och kultur utan även vanor och umgängesformer från Frankrike. 
 
Nästan alla länder i Europa har utvecklat sina egna varianter av aprilskämt och ramsor som ska ropas då offret blivit lurat. I en del länder, som England och i det brittiska samväldet, får man bara luras fram till mitt på dagen, i andra länder är det fritt fram hela dygnet.
 
Många forskare menar att aprilskämtandet förekom redan under romartiden och tidigt även i många icke kristna kulturer som i Indien, Korea och Japan. De allra äldsta beläggen för aprilskämt är persiska och nämns redan från år 536 f Kr, varför en del forskare tror att aprilskojandet var en persisk tradition från början. Det är möjligt att det är denna persiska tradition som sedan nådde romarriket varifrån den spreds över Europa och fick förnyad spridning ­genom den uppblommande franska kulturen på 1600-talet."

Debatten om varför lär fortsätta och ropen "April, april din dumma sill" lär skalla över vårt avlånga land än en tid.
Foto: Tom Gustavsen


Något annat som är aktuellt just 1 april här i Sverige, Bohuslän är: havsöringspremiären. Idag har många män och kvinnor satt klockan och hoppat i sina fiskebyxor för att uppnå sann fiskelycka.


Jag tycker det är så fantastiskt att det finns så många anledningar till att människor känner lycka. Själv blir jag lite lycklig i hela kroppen när jag hör tonerna av Pink Floyds: "Shine On Your Crazy Diamonds" spelas och då gärna riktigt, riktigt högt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se