måndag 30 april 2012

CHAMPAGNEGALOPP

"Vintern rasat ut bland våra fjällar..." kommer vi höra sjungas idag i bl a Margeretegärdeparken här i Uddevalla kl 18.00. Rasar iväg gör även tiden känns det som, uj vad snabbt det går nu, redan maj imorgon. Men idag är det fortfarande april och Valborg ska firas. Det görs på olika vis i vårt avlånga land, här i Bohuslän är inte traditionen så stark som i exempelvis Göteborg som bjuder på studentkortege och i Uppsala ser programmet ut så här för valborgsfirarna:

  • 07.00–09.30 Champagnefrukost i Slottsparken eller på gräset i någon av stadens parker, alternativt i privat regi i någons hem.
  • 10.00–12.00 Forsränning ner för Fyrisån från Eddaspången till Islandsfallet med stilbedömning vid Kvarnfallet. Cirka 100 flottar brukar delta.



  • 12.00–14.30 Sillunch vilket brukar ske i privat regi, på nation eller i någon av parkerna.
  • 13.30 Mansstämmor från Uppsala Domkyrkas Gosskör bjuder på Valborgssång i Engelska parken.
  • 15.00 Hälsar Rectrix magnifica (rektorn) våren kommen från balkongen på Carolina Rediviva. Rektor höjer sin vita studentmössa vilket är signalen till att Studentsången ska sjungas och sedan sker mösspåtagning allmänt vårjubel och därefter rusning nerför Carolinabacken till champagnegalopp eller champagnelyx på stadens studentnationer, då man i oömma kläder sprutar champagne på varandra till live musik respektive äter snittar till ett glas mousserande vin.

Låter som ett oerhört trevligt arrangemang i mina redaröran. Kanske något att kopiera till Bohuslän? Dock blir det svårt att finna vilt vatten för forsränning. Hmm...man kan nog byta den aktiviteten mot kajak. För Bohusläns har de bästa vattnen att paddla i enligt Upplevelsebolaget. Citerar dem här:



"Lite småkaxigt, men på fullt allvar, påstår vi att i Bohuslän hittar man Sveriges vackraste kajakpaddling. Salt vatten, slätslipade granithällar och små mysiga fiskesamhällen. Eller skogsklädda öar och trånga passager i inomskärs skyddade vikar. Det är varierat och inte så lite magiskt."

Det låter ju precis som vattnen kring den ljuvliga ön Bassholmen.

Trevlig valborg alla glada bloggläsare.

//Linda



måndag 23 april 2012

EN ROMATISK LUSTGÅRD

Foto: Bohusläns Museum

Som jag nämnde igår har ingen familj bott i det gula huset på Emaus sedan den där majoren Lönner.

Dock har det bott många släkter där innan dess. Innan Lönner bodde här riksdagsmannen och landshövdingen Fredrik Pettersson, han förvärvade egendomen av styrman J g Forsström som i sin tur köpt den av Christoffer Busck och därefter sonen Martin Buscks.
Det var nog han som bodde här när badgästerna från Gustafsberg gjorde sina utflykter i området, då det under denna tid drev en restaurang här.

Esaias Tegnér vistades ju som bekant för vissa kanske, på Gustafsberg många somrar och efter en utflykt till Emaus "en lustgård vid Uddevalla" 1842 diktade han så här:

"Ditt namne stod i Palestinas dalar,
där minnet än om Mänskosonen talar
och under palmer livets herre gick
med törnkrönt hår, med himlen i sin blick
Där, mellan klippor, solar sig Jordanien,
och Kidron sorlar på den mörka banen.
Här klippan ser i vilda djupet ner,
den klippan, varpå solen fåfängt ler,
ty hon bär intet utom gammal mossa,
och vintern snögar, kvällens stjärnor blossa
på jordens revben, ty mager jord
de kunna räknas överallt i Nord.


Men mellan dalarna sig bäcken kröker
och där bredvid står huset som jag söker.
Ur klippans vägg och på dess branta bryn
en bokskog skakar kronorna i skyn,
och friden bygger under deras grenar,
och ögat ser allt skönt, som hjärtat menar

Väl hänger himlen över berget tung.
Dock frodas eken, blomstrar blygsam ljung,
och gräset vaggar, tusen blommor nicka
med hatten på och hälsa på min flicka.
Hur skön är trakten fastän bruten, vild,
av havets botten en romantisk bild."
 
 
Romantisk kändes ju inte den där major Lönner igår, men man ska ju inte tro på allt man hör sig berättas. Vad man vet är att han lät bygga ett hus bredvid den gula villa, kallat Jaktvillan. 
 

Gula villan skymtas till vänster i bild och Jaktvillan till höger.
Foto: Bohusläns Museum



Detta hus var inspirerat av både jugend och nationalromantisk arkitektur. Det fick stå och förfalla efter Lönner dött och innan kommunen köpte hela landeriet av sterbhuset, därav finns ej detta hus att skåda idag. Vill man läsa mer om detta hus har Gunnar på Uddevallabloggen skrivet om detta. Jag kan inte låta bli att tycka att det är oerhört spännande med gamla hus och båtar.
 
//Linda

söndag 22 april 2012

BRUTALT MORD

Det kanske inte är en slump att huset på Emaus står tomt, för det går en sägen om att majoren som bodde där för över 100 år sedan går igen. Det sägs att majoren brutalt mördade sin hustru och deras barn brutalt genom att dränka dem en efter en i brunnen på gården. Efter detta dömdes han till döden och avrättades genom halshuggning. Hästen släppte man ut i skogen och gården stod tom i många år.

Numera är ju stallet fullt med små ponnyhästar, som barn får rida på ett par gånger om dagen.
Men den läskiga historien låter sig inte glömmas bort. För än idag sägs det att majoren går runt och letar efter sitt huvud och att hästen letar efter sin ägare.




Det talas om att folk som bor i närheten har ringt polisen och sagt att de har sett en häst springa runt där, men varje gång har det visat sig att alla hästar har varit inne i sina boxar i stallet. Även en huvudlös gestalt har skådats nattetid runt huset och hjärtskärande barnskrik har hörts eka runt gården.




Historien påminner mig om en film från 1999, Sleepy Hollow, som bygger på den amerikanska författaren Washingtons Irvings (1783-1859) bok "The Legend of Sleepy Hollow". Denna gav han ut under pseudonymen Diedrich Knickerbocker.


Lejongården, Alhambra


Irving var den förste amerikanske författare som blev berömd även i Europa. En av orsakerna till det, var när han under sin tid i Spanien skrev boken "Tales of Alhambra", som handlar om den moriska borgen Alhambra i Andalusien och hans upplevelser där.




Där finns otaliga vackra små innergårdar, tänkte på det där jag skrev om igår. En fontän med porlande vatten kan vara oerhört rogivande. Lite som kluckande vågor mot en bohuslänsk varm granithäll, på Stångehufud i Lysekil en solig sommardag!


Vi kommer självklart att trafikera Lysekil i sommar med m/s Byfjorden. Annars kan jag rekommendera att hyra en kajak i våffelcaféet på Bassholmen och paddla dit!

Längtar efter sol, värme.....

//Linda

lördag 21 april 2012

RIVNING & DÅRHUS

Fylldes tidigare idag av en stark vårkänsla och fick jagat mig ut på en liten skogpromenad i naturreservatet Emaus, ett stenkast från Bodelid och Gustafsberg. Där i den ursköna bokskogen, bjuds man så här års ett hav av vitsippor och en och annan gulsippa. I detta reservat finns inte bara vacker natur, utan också en söt liten lantgård med getter, hästar, höns, katter, gris och kaniner.




Landeriet här byggdes redan 1645 och det fina, men något slitna mangårdsbyggnaden som hör till, byggdes i slutet av 1800-talet, och står tråkigt nog öde och tomt. I huset finns gamla kakelugnar och fina byggdetaljer bevarade, så som guldkantad takstukatur. Jag hoppas innerligt att någon köper detta och rustar upp det, innan det är för sent!




Har reflekterat att den senaste tiden rivits en hel del hus här i Uddevalla, bl a ett gammalt trähus på Kämpegatan och Sommarhemsskolan.  



Foto: Ronny B Nilsson
 

Man kunde i gårdagens Bohusläning läsa att det finns ytterligare två hus som man ansökt om att få jämna till marken. Detta till höger ligger på Lilla Nygatan och här vill nuvarande fastighetsägaren istället göra parkeringsplats.



Foto: Andreas Carlsson


Fastighetsägarna till nästa gula hus på rivningslistan, har bättre fantasi, än att skapa parkeringsplatser.
De vill riva nuvarande gårdshus och skapa en mysig innergård för de boende i husen i kvarteret Stake.







Rivning kan i vissas ögon ses samma som att rasera en kulturmiljö. Fast har man andra ögon kan man ju se att en innergård kan bli en ny vacker miljö, som såsmåningom också kommer bli historiskt och få ett kulturvärde kanske? Jag tycker det låter mysigt med en lummig oas, att umgås på mitt i stan.




Hus och rasera får mig att tänka på Imperiets låt "Höghus, låghus, därhus" från skivan med namnet: Rasera.

//Linda

fredag 20 april 2012

FAVORITMOTIV

Åååh.....

nu är det så där grått, grått, grått igen som alla de där något trista och gråa elskåpen som står lite här och var i vår stad och många andra svenska städer.

Därav har Uddevalla Energi ihop med Bohusläningen utlyst en tävling om hur man kan lysa upp tillvaron med roliga motiv för att få en mindre grå vardag.



Mina favoritmotiv är dessa två hittills:



och den här andra hjärliga varma bilden:



Önskar alla en god fredagkväll! Idag finns det stor möjlighet att bra musik kommer att bjudas både lite här och där....

//Linda


onsdag 18 april 2012

LÄNGTANS TIDER

Slottet, Waldemarsudde
Läste just att dagens namnsdagsbarns heter Valdermar. Valdemar är ett gammalt nordiskt namn besläktat med det slaviska namnet Vladimir, som lär betyda 'världens herre' eller 'prisad för sin makt'.

Kanske är det därav som ett flertal kungar fått bära namnet? En person som bar namnet var Valdemar den store, dansk kung på 1100-talet. Han fick namnet efter sin morfar, den ryske storfursten Vladimir. Namnet har burits av flera danska kungar.




Det för mina tankar till en svensk kunglighet och konstnär, Prins Eugens och hans Waldemarsudde på Djurgården i Stockholm. Härifrån kan man se många av rederiets Strömmas, fina gamla skärgårdsbåtar tuffa förbi under somrarna.

I slottsträdgården kan man finna många fina bronsstatyer bl a denna föreställande en kvinna, kallad "Näckrosen" och skapad av skulptören Per Hasselberg.







Näckrosor för mig att tänka och längta till Bassholmen, igen....
där man om somrarna kan skåda vackra vita blommor i den lilla dammen strax utanför Föreningen Allmogebåtars Museum.

//Linda




tisdag 17 april 2012

I OBESLUTSAMHETENS ÖDE

Ena stunden solsken, och nästa ösregn och helt plötsligt vaknar man med marken täckt av snö igen, som idag. Detta charmiga och nyckfulla typiska aprilväder får en att ej vilja gå en meter utan sällskap av sitt paraply.



Aprilväder kan definieras så här: är ett omväxlande väder, där det kan vara solsken och sommartemperaturer en dag, och regn, hagel, snö och kyla nästa. Denna typ av osäkert väder är vanligt på våren, på norra halvklotet. Detta orsakas av att solen värmer upp marken, och den uppvärmda luften stiger och bildar stackmoln. Högre upp är det dock fortfarande kallt och övre delen av stackmolnen blir isiga och blir bymoln, som då ger ifrån sig regn, snö eller hagel.

Aprilväder kan leda till problem då folk har svårt att veta hur de bäst bör klä sig, vissa personer är klädda i shorts och t-shirt medan andra fortfarande går i tjocka vinterkläder. Detta väderöde kan leda till stor obeslutsamhet och ofta känner man sig felklädd dessa dagar....


Aprilväder är även en titel på en roman av Viveca Lärn som utspelar sig på Saltön. Dessa populära böcker blev ju TV-serie för en tid sedan och spelades in bl a i Grundsund. Där passerar m/s Byfjorden flera gånger i veckan under högsommaren på sina dagskryssningar i den Bohuslänska skärgården.
Viveca har inte bara skrivit vuxenlitteratur utan många barnböcker också, t ex Niklas Nilsson - sjöman. En härlig historia om en nyfiken pojke! Och nyfikenhet är något som jag gillar - att upptäcka nya vyer och nya smaker, och därav skapa sig söta & salta minnen!

//Linda

fredag 13 april 2012

KANSKE NÅGOT BERUSAD ?

Ibland säger en bild mer än 1 000 ord. Här har en fotograf fångat ett alldeles underbart ögonblick på stranden Cable beach, Broome på Västkusten i Australien.



En annan duktig fotograf, med koll för detaljer, har här på Saltkällans strand i Bohusläns på Sveriges västkust, också fångat ett underbart ögonblick av kärlek, där i och för sig orden säger massor.


Massor av ord, om tvåsamhet och en kär lek, finner man i den fina visan "Ta mig till havet"....och visst känner man en viss längtan till sommaren och havet när man hör dessa ord sjungas:


"Kanske något berusad fastän glasklar ändå
när ett sinne i taget fylls av allt jag kan få.
Om jag lever i morgon spelar ingen roll alls.
Vi har hör havet spela våran sommarnattsvals.
Jag vill ha dig när natten ser på....."


Fast vi behöver inte vänta så länge tills det kan hända, för om exakt åtta veckor är det skolavslutningstider!

Och åtta veckor går ju rasande snabbt, ibland...

//Linda
 


söndag 8 april 2012

VÄRLDEN ÄR LITEN....



Fastna där på Påskön ett tag igår och fick läst att på denna lilla, till formen trekantiga vulkanö, fanns för 50-60 år sedan ett träd som hette Påsköträdet (Sophora toromiro) som tråkigt nog numera är en utdöd art på ön.







Som tur var tog upptäcksresaren Thor Heyerdahl med sig frön av detta träd på sin expedition med flotten Kon-Tiki, och gav det till Botaniska Trädgården i Göteborg, där det nu kan bevistas. För lyckligtvis nog tog sig vid plantering och man håller nu åter på att återplantera det på Påskön igen.




Öns unika kultur och natur har gjort att platsen placerat sig på UNESCO:s världsarvlista. På denna finns 936 platser i världen. Varav ett här i Bohuslän, och det är hällristningarna i Tanum.

Några kända motiv därifrån är de många ristningar föreställande båtar


och"kärleksparet".



Kärlek till Er alla goa´ läsare var ni än i vår lilla värld befinner er, och med tillönskan om en lat lång annandag påskdag imorgon, måndag!

//Linda

lördag 7 april 2012

PÅSKELD OCH PÅSKÖ

På många ställen i väst Sverige tänder man ikväll påskbrasor för att bli av med gamla julgranar och annat jox, fast enligt traditionen tändes dessa för att skrämma bort påskkäringar som var på väg till Blåkulla. Påskeldarna är kända i Sverige sedan åtminstone andra hälften av 1700-talet, det tidigaste belägget är från 1768 i Västergötland. På öarna i Göteborgs skärgård, pågår lite av en tävling vem som har den största påskbrasan. Borde ses med fördel från en skärgårdsbåt!




Hav och påsk får mig att tänka på Påskön. Denna mystiska lilla ö, mitt ute i Stilla Havet c:a 370 mil från den Chilenska kusten. De första européerna hittade ön på påskdagen 1722, därav dess namn. Påskön är känd för sina stora stenstatyer, moai, som står utplacerade längs strandlinjen.




Det finns mer än 600 stora stenstatyer föreställande huvuden på Påskön. Den vanligaste teorin angående statyernas tillverkning är att de gjordes av polynesiska invånare för mer än 1 000 år sedan. Varför de tillverkades är oklart. Vad statyerna hade för uppgift är också osäkert, då den ursprungliga befolkningen inte finns kvar och kan berätta. Med undantag av ett fåtal står de alla vända med ansiktena riktade in mot ön.




Helt till skillnad från käringen som blickar ut över havet och står på en Bohuslänsk ö, Käringön, som ligger något mer tillgängligt till. Från Uddevalla tar det ca 3,5 h med skärgårdsbåten m/s Byfjorden.

//Linda

torsdag 5 april 2012

ÖVERRASKNINGSBESÖK

Skärtorsdag och förmiddagen bjöd på sol här i Bohuslän men kall, kall vind som fick fingrarna att stelna när fjädrarna skulle få hederuppdraget att pryda träd och buskar i trädgårdar, torg och rabatter.

Vi på skärgårdsbåtarnas rederikontor överraskades av en fint smyckad buske i morse och ett ägg fyllt med div. godsaker utanför vår entrédörr.

Tack Kalasreklam för besök av påskkycklingen, och den fina påskpresenten. Härligt med människor som delar med sig.

Kolla in det här, bara!


Förra året tog jag mig ett påskdopp, men i år tror jag att det ska få vänta till valborg...




För det skulle nog krävas en varm bastu på Bassholmen, exempelvis och en spann vatten för att få upp ångan och ett doftande björkris för att få mig att frivilligt hoppa i böljan den blå i år, vid denna tiden på året.

Glad Påsk kära läsare!


//Linda

onsdag 4 april 2012

LJUVLIG, ROSA, BLANK & SKIMMRANDE


Syrener, pärlor, spets, tyll och sidentyg låter som bröllop i mina redaröron eller studentbal. Båda går fint att kombinera ihop med skärgårdsbåt, så klart!

När det gäller äkta pärlor fick jag alldeles nyss reda på att de är en färskvara, och de allra bästa har en livslängd på ca 100-150 år.

De största exportöterna av dessa vackra runda pärlemorglimrande pärlor är Kina, de är sötvattenpärlor.






De mest exklusiva däremot finns i saltvatten, från musselsläktet Pteriidae och liknar sötvattenspärlan, men är betydligt ovanligare. Saltvattenspärlan återfinnes främst i Japan.



Den odlas i viss utsträckning och är mycket dyr på marknaden, särskilt den så kallade Akoyapärlan. Saltvattenspärlan är helt rund, blank, skimmrande och färgen varierar mellan vit och krämvit till svagt rosa.




Kläder i svagt rosa finns det många både män och kvinnor som är svaga för. Kännner helt spontant nu att rosa eller skär som den även kallas, är en skir och alldeles kolossalt ljuvlig vårfärg som bör nyttjas av fler och njuta mer av!

//Linda

tisdag 3 april 2012

ÄNNU EN DAG I PARADISET


Från den stora ön Australien till den något mindre ön Bassholmen reser vi idag. Ser att syrenerna knoppas i bersån uppe vid gästhemmet och tänker att nu är det inte långt kvar tills man möts av den underbara doften av nyutsprungna vita blomsterklasar mot klarblå himmel.

En doft av paradiset på jorden! Paradis får mig och tänka på Phil Collins goa´ klassiker "Another day in paradise".




Detta lilla paradis, Bassholmen alltså har i dagarna fått en ny hemsida där vi försökt att förmedla det genuina och historiska med ön. Ta gärna en titt på http://www.onbassholmen.com/.





Medans jag letade foton till sidan fann jag dessa två härliga historiska bilderna. Den här till höger från ett bröllop 1912, mellan den dåvarande affärsmannen och hemmansägaren C.J Christianssons dotter Signe och hennes blivande make Carl Grundén.









Ett foto taget lite senare och med skarpare skärpa fann jag i Bohusläns Museums arkiv och här kan man se att 1930 fann det ännu ingen välkomnande trappa byggd mitt i verandan som det finns idag.

Inte heller syns de några vidare stora ekar runt huset, därav kan man tro att de stora roliga lekvänliga träden med sockerdricksgömma i, är en si så där 80-90 år. Kanske något att fira på Bassholmen den 14 juli?

//Linda

P.S: Gratis skärgårdsbåt går från Uddevalla den dagen om man innehar Bohusläningens förmånskort.

måndag 2 april 2012

MODIGT OCH LITE GALET

Sydney Opera House har ritats av den danska arkitekten Jörn Utzon. Kul att veta är att de sfärformade skalen, som utgör operans yttre och påminner många om segel, är täckta av 1 056 000 glaserade, vita kakelplattor som är tillverkade av svenskt klinker från lera bruten i trakten kring Ekeby i Skåne och framställd på fabriken Skrombergaverken i samma ort. Spännande arkitektur tycker jag och så även LEGO, som har tagit fram en serie som de kallar Lego arcicheture.




Även vita huset i USA ingår i en serie som de kallar landmärken. Inga svenska byggnadsverk finns med i dessa serier. Faktum är att det finns inga skandinaviska landmärken alls presenterade.



Han Jörn, som ritade Operahuset i Sydney har en gång sagt något som är väl tänkvärt:

I like to be on the edge of the possible.

Bra sagt tycker jag, på något vis väldigt modig på gränsen till lite galet. Låt oss alla bli, vara, agera lite galnare i våra tankar och handlingar, så kommer världen smyckas med lite roligare hus, båtar och händelser tror jag.

//Linda

söndag 1 april 2012

IN THE GHETTO

Snart 20 000 sidvisningar nästan precis på dagen ett år efter mitt första blogginlägg, tack, tack, tack alla ni som tar er tid att ta del av mina reflektioner. siffran 20 000 får mig att tänka på filmen "Twenty Thousand Leagues Under the Sea" som är baserad på Jules Vernes bok "En världsomsegling under havet".


En scen boken som etsat sig fast i mitt minne, trots att det nog är över 25 år sedan jag läste boken, är när de ser den stora bläckfisken. Det finns många arter med bläckfiskar, små och stora, de största kan bli 15-18 m långa. 



Små varianter är mycket goda att äta. Mitt första matmöte med dessa minisquids var på en middag hos familjen jag bodde i Australien 1990.






De smakade kanske extra gott då middagen intogs på en balkong med utsikt över Sydney harbour bridge och Opera huset. Ett gott minne som etsat sig väl fast.




Ett annat färskare minne som också etsat sig fast ordentligt, är den unika spelningen som Weeping Willows bjöd oss på i fredags på Uddevallakasettens kontor. Oj oj oj vilken närvaro, de förmedla i In The Getto.

//Linda


Blogg listad på Bloggtoppen.se